Van infrarood naar bewerkt.

 

Rond oktober 2013 zag ik op internet een paar mooie infraroodfoto's en ik vond het zo mooi dat ik direct een filter aan ben gaan schaffen.Dit was meteen de aanzet naar een nieuwe impuls in de fotografie waar ik altijd wel interesse heb gehad maar nooit echt iets mee gedaan heb/had.Dus ik ben eigenlijk nog niet zo heel lang actief bezig met fotografie.

Een opschroeffilter wat toch zo'n 80€ kost maar ach,voor een mooie foto ...;-) Dus wat gelezen over hoe en wat en aan de slag ermee.Statief,camera,filter,afstandsbediening mee en gaan met die banaan. Op zoek naar een stek met de meest ideale omstandigheden was het motto maar dat valt niet mee in de herfst met al die kale bomen,want IR laat immers het licht zien wat wij niet kunnen zien dus zomers met volbegroeide bomen is ideaal! Wel is er een hoop verschil in IR reflectie,zo zijn wilgen perfect en naaldbomen slecht! Verder zijn water,wolken en zonlicht in de rug de andere ideale ingredienten voor een geslaagde IR foto.Op de voorpagina van mijn site staat een foto van een nagenoeg ideale situatie en dus een zeer fraaie IR foto ! De werking is het zelfde als voor foto's met lange sluitertijden. Stek zoeken,statief neerzetten en de juiste compositie zoeken en scherpstellen.Dan je scherpstelling op M zetten en de filter er voorzichtig opschroeven en dan met de afstandsbediening knippen. De sluitertijd is toch zo minimaal 15 sec en dan kun je op je scherm zien of je zoiets als mijn voorpaginafoto hebt gemaakt.Dus spelen en oefenen met diafragma,sluitertijd ISO etc etc. Maar als je gewoon op RAW fotografeert kun je naderhand genoeg in/herstellen met Camera Raw !! Belangrijk is wel om voor je preset witbalans een foto te maken van groen gras en deze dus als referentie voor je wb in te stellen ! Maar dat gedoe voor een IR foto te maken was te bewerkzaam en dus ging ik op zoek naar een geconverteerde camera waarvan dus de IR-filter(die in elke camera zit) verwijderd was en vervangen is door een IR filter,in mijn geval een 665mu filter. Ik had het geluk dat er een Nikon D70 (en omdat ik toch alleen Nikon materiaal heb) op MP stond met weinig foto's op de teller en niet duur in aanschaf :-) dus hoppa,weer een toestel erbij ! Het voordeel van deze camera is dat je gewoon kunt knippen en verder gaan,geen gedoe met statief etc etc.

Na het schieten van de foto's krijg je dus een RAW IR die je gaat bewerken. Je kunt nu de foto  openen in Lightroom! Hier verander ik wat aan de kleuren die me al beter aanstaan en daarna open ik de foto in Photoshop.Het voordeel is dan dat er een DNG file van gemaakt is die de witbalans op 0 zet ipv de warme 2000 in CR.Van hieruit kan ik verder de WB instellen en de kleuren swappen zodat ik het uiteindelijke resultaat heb,blauwe lucht en witte bladeren :-) hehe, eindelijk de juiste manier gevonden !! Als ik de NEF in Camera Raw open kan ik in principe ook de keuerentemperatuur veranderen.Het liefst werk ik met 1 programm ipv al dat switchen,maar dat is een manier die je zelf moet vinden of al aan gewend bent.

 

Kleuren swappen :  Je hebt de kleuren rood , groen en blauw die weer verdeelt zijn in wederom rood groen en blauw.Bij rood ga je de schuif van 100 naar 0 zetten en schuif je blauw van 0 naar 100,bij blauw ga je dus blauw verschuiven van 100 naar 0 en schuif je rood van 0 naar 100.Groen laat je ongemoeid. Nu kun je de concentratie blauw naar beneden halen wat ik persoonlijk mooier vind en je al een aardige gekleurde plaat krijgt :-) Nu heb ik nog enkele bewerkingsprogramma's waar ik graag mee werk zoals Nik-software en Topaz. Hierin kun je met de presets aan de gang en dan alle kleuren nog eens versterken etc etc. Met de nieuwe bewerkingsmethodes is dat ook niet meer nodig overigens! Hierin zitten zo'n prachtige presets dat je elke foto tot een schilderij kunt omtoveren. Maar dit is inhet kort hoe ik de foto's maak,bewerk en nabewerk met oa diverse presets.Daarna verrklein ik de foto's nog even met en door Faststoneresizer om de foto's ook meteen te voorzien van een watermerk.

Als je ooit het idee hebt om je camera te (laten) ombouwen, zorg dan dat je van tevoren weet of je camera wel geschikt is voor IR !! Dit kun je controleren door je camera te pakken,de afstandsbediening van de tv bijvoorbeeld, en maak een foto terwijl je een knopje van de afstandsbediening indrukt.Dat licht zal dan wel of niet op de foto te zien zijn ;-)

Een goed en gerenomeerd bedrijf voor de ombouw van je camera is :

https://www.lifepixel.com/

Tutorial :hoe foto's maken met een filter : https://www.lifepixel.com/tutorials/how-to-shoot-infrared

Tutorial :instellen witbalans : https://www.lifepixel.com/tutorials/infrared-photoshop-basics

Tutorial :het bewerken met Photoshop : https://www.lifepixel.com/tutorials/infrared-photoshop-videos

 

Nieuws

Deze sectie is leeg.