Van infrarood naar bewerkt.

16-08-2014 12:43

Vorig jaar rond oktober zag ik op internet een paar mooie infraroodfoto's en ik vond het zo mooi dat ik direct een filter aan ben gaan schaffen.Dit was meteen de aanzet naar een nieuwe impuls in de fotografie waar ik altijd wel interesse heb gehad maar nooit echt iets mee gedaan heb/had.Dus ik ben eigenlijk pas een maand of 10 bezig nu met fotografie en heb ook nog een hoop te leren,maar dat terzijde.

Een opschroeffilter wat toch zo'n 80€ kost maar ach,voor een mooie foto ...;-) Dus wat gelezen over hoe en wat en aan de slag ermee.Statief,camera,filter,afstandsbediening mee en gaan met die banaan. Op zoek naar een stek met de meest ideale omstandigheden was het motto maar dat valt niet mee in de herfst met al die kale bomen,want IR laat immers het licht zien wat wij niet kunnen zien dus zomers met volbegroeide bomen is ideaal! Wel is er een hoop verschil in IR reflectie,zo zijn wilgen perfect en naaldbomen slecht! Verder zijn water,wolken en zonlicht in de rug de andere ideale ingredienten voor een geslaagde IR foto.Op de voorpagina van mijn site staat een foto van een nagenoeg ideale situatie en dus een zeer fraaie IR foto ! De werking is het zelfde als voor foto's met lange sluitertijden. Stek zoeken,statief neerzetten en de juiste compositie zoeken en scherpstellen.Dan je scherpstelling op M zetten en de filter er voorzichtig opschroeven en dan met de afstandsbediening knippen. De sluitertijd is toch zo minimaal 15 sec en dan kun je op je scherm zien of je zoiets als mijn voorpaginafoto hebt gemaakt.Dus spelen en oefenen met diafragma,sluitertijd ISO etc etc. Maar als je gewoon op RAW fotografeert kun je naderhand genoeg in/herstellen met Camera Raw !! Maar dat gedoe voor een IR foto te maken was te bewerkzaam en dus ging ik op zoek naar een geconverteerde camera waarvan dus de IR-filter(die in elke camera zit) verwijderd was en vervangen is door een IR filter,in mijn geval een 665mu filter. Ik had het geluk dat er een Nikon D70 (en omdat ik toch alleen Nikon materiaal heb) op MP stond met weinig foto's op de teller en niet duur in aanschaf :-) dus hoppa,weer een toestel erbij ! Het voordeel van deze camera is dat je gewoon kunt knippen en verder gaan,geen gedoe met statief etc etc.

Na het schieten van de foto's krijg je dus een RAW IR die je gaat bewerken. Omdat het een RAW is opent Camera Raw in Photoshop waar je bijna alle instellingen aan kunt passen en de foto eigenlijk al goed is (ook met je gewone foto's heb je niet meer nodig dan Camera RAW) mits je nog wat vlekjes weg wilt werken,knippen en van dat soort bewerkingen. Hier helemaal onderaan zie je de foto zoals die uit de camera kwam  en hoe deze eruit ziet na wat lichte bewerkingen in Camera Raw.Omdat de compositie goed was heb ik niet hoeven te knippen en er zaten geen vuiltjes op dus had ik daarvoor Photoshop niet nodig! Ook hier heb ik in RAW niet veel hoeven te doen aan de foto dan het meest gebruikelijke,het (grotendeels)verwijderen van de hooglichten en dan wat spelen met de donkere tinten. Het verschil is ook niet zo heel groot zoals je kunt zien.Als dat gebeurt is en je bent tevreden over de bewerkte foto qua kleur, compositie ,WB en contrast etc dan open je de afbeelding en opent Photoshop. 

Dan komt het mooie,dan ga je de kleuren swappen. Je hebt de kleuren rood , groen en blauw die weer verdeelt zijn in wederom rood groen en blauw.Bij rood ga je de schuif van 100 naar 0 zetten en schuif je blauw van 0 naar 100,bij blauw ga je dus blauw verschuiven van 100 naar 0 en schuif je rood van 0 naar 100.Groen laat je ongemoeid. Nu kun je de concentratie blauw naar beneden halen wat ik persoonlijk mooier vind en je al een aardige gekleurde plaat krijgt :-) Nu heb ik nog enkele bewerkingsprogramma's waar ik graag mee werk zoals Nik-software en Topaz. Hierin kun je met de presets aan de gang en dan alle kleuren nog eens versterken etc etc. Hierin zitten zo'n prachtige presets dat je elke foto tot een schilderij kunt omtoveren. Maar dit is inhet kort hoe ik de foto's maak,bewerk en nabewerk met oa diverse presets.Daarna rammel ik de foto's nog even door Faststoneresizer om de foto's te voorzien van een watermerk en debestanden te comprimeren naar gewenste afmetingen.

Nieuws

Deze sectie is leeg.